Spring naar inhoud

Aanhoudend droog en zonnig lenteweer

weer logo

Jean-Paul Korst heeft een enorme passie: het weer. Behalve op zijn eigen weerblog, is hij weerman voor onder andere het weekblad Groot Eindhoven en Radio MagnifiQue. En nu ook voor Tilburgers.nl.

April doet wat ie wil. Dat komt goed tot uitdrukking in de dagelijkse verschillen. De ene dag is het nog warm en kun je met je t-shirt buiten lopen, de volgende dag moet je gewoon een winterjas aan. We zagen het deze maand al twee keer gebeuren. Namelijk op 5-6 april en op 11-12 april. Het scheelde maar liefst 10 graden, de ene met de andere dag. Voor de rest is het uitstekend voorjaarsweer, waarbij zon en wolkenvelden elkaar afwisselden. Zo ook op deze donderdag die een maximum liet zien van een graad of 14. Vanavond is er eerst nog vrij veel bewolking, maar in de loop van de nacht komen er steeds meer opklaringen. Het wordt opnieuw koud met slechts een graad of 4; aan de grond kan het plaatselijk vriezen.

Door alle opklaringen begint de vrijdag zonnig. Na de middag zien we wat stapelwolken verschijnen, maar het blijft droog. Met een kwikstand van 16 graden en een oosten tot zuidoostenwind die zwak tot matig is, wordt het een mooie dag. Het ziet er naar uit de aanval van depressies vanuit het noorden volledig wordt afgeslagen. Integendeel het wordt een komen en gaan van hogedrukgebieden wat vrijwel altijd garant staat voor droog en zonnig lenteweer. In het weekeinde zien we dat al gebeuren als er een boven de Britse Eilanden komt te liggen en langzaam naar ons land toeschuift. Op zaterdag is het dan nog half bewolkt, maar op zondag ligt het hogedrukgebied boven de Noordzee wat veel zon oplevert. De temperaturen schommelt op beide dagen rond de 18 graden.

Na het weekeinde blijft dat hogedrukgebied boven de Noordzee hangen. De wind waait dan uit meest oostelijke richting. Er wordt dan alsmaar droge en warme lucht aangevoerd. Op maandag laat de thermometer al 19 graden zien, op dinsdag is deze ruim boven de 20. Maar dan komen de aprilgrillen om de hoek kijken. Vanuit het zuidwesten probeert een depressie het hogedrukgebied te verdrijven wat een enkele bui tot ontwikkeling kan geven in de avond en nacht. Meteen kelderen de temperaturen de volgende dag naar beneden naar een graad of 15. Maar dan herhaalt het weerpatroon zich. Vanuit de Atlantische Oceaan komt het volgende hogedrukgebied eraan dat zich naar de Britse Eilanden verplaatst. We gaan dan richting het paasweekeinde. Elke dag gaat het kwik omhoog tot wellicht zomerse waarden van rond de 25 graden met Pasen. Oorzaak is de aanwezigheid van een depressie in het zuidwesten van Europa, waardoor de wind flink toeneemt en zeer warme lucht aanvoert.
Prettig weekend!!

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Gebruikt Tiny Framework Inloggen